Izops (Hyssopus officinalis)
Tas ir puskrūms, kura lapas lieto gan svaigas, gan žāvētas. Lapās ir 0,3–1% ēteriskās eļļas, 8% miecvielu, kā arī glikozīdi un daudz C vitamīna: 100 gramos svaigu lapu ir 170 mg C vitamīna. Tajās ir arī baktericīdas vielas.
Tautas medicīnā izopu lieto pret saaukstēšanos, konjunktivītu, bronhītu, astmu, urīnceļu infekcijām, kā arī pret gremošanas traucējumiem.
Augam ir mazliet rūgtena garša un patīkams aromāts. To izmanto zāļu tēju, ekstraktu, zobu eliksīra un mutes skalojamo līdzekļu gatavošanai.
Pārtikas rūpniecībā izopu lieto liķieru, kā arī dažādu gaļas produktu ražošanā. Svaigi sagrieztas izopa lapiņas uzlabo olu, biezpiena un dažādu salātu garšu.